Microsoft deactiveert OneDrive op Windows 7, 8 en 8.1.

Microsoft heeft besloten Microsoft OneDrive te deactiveren op oudere werkstations met Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1. De deactivatie staat gepland voor Maart 2022.

Waarom schakelt Microsoft OneDrive uit?

Het uitschakelen van de OneDrive applicatie op oude besturingssystemen is een maatregel die ervoor zorgt dat data altijd veilig blijft. Een werkstation met een verouderd besturingssysteem is namelijk (veel) vatbaarder voor aanvallen waarbij ook data uit OneDrive gestolen en/of versleuteld kan worden.

Wat gebeurt er met mijn data?

Microsoft geeft aan alleen de synchronisatie te onderbreken. Vermoedelijk zal dit gepaard gaan met een melding en misschien zelfs een geforceerde deinstallatie van de OneDrive applicatie. Voor zover nu bekend zal de data gewoon op de harde schijf van het werkstation beschikbaar blijven.

Ik heb nog oude software die alleen op een oude Windows werkt:

Als je met software werkt die alleen op een oude Windowsversie werkt zijn er verschillende opties;

1 : Neem contact op met de leverancier: 
Een leverancier heeft de verplichting om de software die op dit moment verkocht wordt, geschikt te maken voor werking op een recent gangbaar besturingssysteem.

2 : Overweeg een VM:
Is het van kritiek belang dat je bepaalde oude software moet blijven gebruiken? Overweeg dan een VM.

Een VM (Virtual Machine) is een virtueel werkstation dat als een softwareprogramma op je eigen werkstation draait. Deze computer in een computer kan met vrijwel elk besturingssysteem geïnstalleerd worden. Je start de virtuele computer als een programma en na het schakelen naar volledig scherm kan je deze gebruiken zoals je gewend bent.

Wil je meer weten over het inzetten van een VM? Neem contact op met het formulier onderaan deze pagina.

Uitzondering voor OneDrive for Business i.c.m Extended support.

Werk je met een oude versie van Windows mét extended support van Microsoft? Dan kan je het Business-deel van OneDrive blijven gebruiken tot het einde van de extended-support periode van je besturingsststeem.

Maak jij nog gebruik van een oude Windows versie?

Maak jij nog gebruik van een oude Windows versie? Dan raden we je ten zeerste aan je Windows versie zo snel mogelijk te upgraden naar Windows 10 if Windows 11. Een verouderd werkstation in een zakelijke kantooromgeving is namelijk een zwakke schakel waardoor aanvallers eenvoudig kunnen inbreken op het kantoornetwerk.

Wil je weten of het werkstation geupgrade kan worden? Neem dan contact met ons op en wij controleren of het werkstation geschikt is voor Windows10 of Windows11.

Vragen of ideeën?

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën naar aanleiding van dit artikel?
Neem dan contact op met het formulier hieronder.