dw_postbanner_kalenderspam

Oplichting via… Kalenderspam?!

Het kan zomaar gebeuren, je wordt wakker met een agendamelding: “U heeft een Iphone XS gewonnen! Claim uw prijs nu!”. Verleidelijk, maar trap er niet in. Spammers worden steeds slimmer en naast de gebruikelijke weg via de mail, proberen ze het nu ook via je kalender. Ook wel bekend als: kalenderspam. 

Hoe werkt kalenderspam? 
Oplichters worden steeds vernuftiger; zij sturen uitnodigingen vanaf een onbekend email adres maar met een weergavenaam van een voor jou bekend persoon. Vaak zie je alleen de weergavenaam dus een vergissing is snel gemaakt. Je kunt het afzenderadres op een werkstation checken door met de muis op de naam te gaan staan. Hier kun je zien dat het emailadres een onbekend adres is. 

Je computer, tablet of telefoon zal vragen of je deze afspraak aan de agenda wil toevoegen. Op deze manier proberen oplichters gegevens te winnen zoals adressen, geboortedata en andere gebruikersgegevens.  

Wat te doen?
Verwijder het bericht uit je inbox en agenda. Klik hiervoor NIET op “
uitnodiging weigeren”, dit is voor de oplichters een bevestiging dat het e-mailadres bestaat en in gebruik is.  

Voorkom phishing!
Voorkom phishing door met een beveiligd mailaccount te werken. Emailproviders zoals Google Gmail en Microsoft’s Outlook bieden de optie om ongewenste e-mail automatisch naar de spam map te verplaatsen. De onbekende en ongewenste afzender kun je toevoegen aan een lijst met geblokkeerde afzenders.  

Vragen of ideeen?

Laat het ons weten op info@dutchwyse.nl!